#syvyyshelsinki, INFO, Sukellus, Syvyys Helsinki, Tiedote

Miinalaiva Pohjanmaasta vedenalainen museo upottamalla

Teksti lähetetty Helsingin sanomien mielipidepalstalle 25.12.2015

Julkisuudessa on käyty keskustelua käyttöikänsä päähän tulleen miinalaiva Pohjanmaan kohtalosta. Pohjanmaa on Puolustusvoimien vanha lippulaiva, jota ei haluta myydä ulkopuoliselle taholle, koska varmuutta käyttötarkoituksesta ei ole. Myös toinen vaihtoehto, aluksen romuttaminen tulee puolustusvoimille kalliiksi, varsinkin nykyisessä tilanteessa kun määrärahat ovat rajalliset. Siksi kannattaakin miettiä jotain muuta. Ehdotamme, että Pohjanmaasta tehdään upottamalla vedenalainen museo, samanlainen kuin esimerkiksi Helsingin edustalla makaava vanhempi alus Kronprins Gustav Adolf on.  

Maailmalla käytöstä poistettuja, useita kertoja Pohjanmaata suurempiakin sotalaivoja, on menestyksekkäästi museoitu upottamalla ne. Yhdysvaltain laivasto on upottanut omia käytöstä poistettuja sotalaivojaan Floridaan, Key Westin edustalle. Esimerkiksi tänä päivänä vanha lentotukialus USS Spiegel Grove makaa keinoriuttana Key Westin edustalla ja tarjoaa suojaa ja elintilaa useille eliölajeille ja tuo runsaasti sukellusturisteja paikalle tutustumaan hylkyyn. Myös Portugalissa, Iso-Britanniassa sekä useissa Aasian maissa on vanhoja sota-aluksia upotettu sukelluskohteiksi ja keinoriutoiksi.

Upottaminen on edullinen ja tehokas tapa museoida laiva. Ennen upottamista puolustusvoimat voisivat riisua laitteet ja tarvikkeet, joiden se ei halua jäävän sukeltajien nähtäväksi. Meri- ja sotamuseot voivat poistaa osat, jotka halutaan arkistoida pinnan päällisiin kokoelmiin. Riisuttu ja upotettu vanha puolustusvoimiemme lippulaiva olisi loistava sukelluskohde, joka voisi myös toimia matkailullisena vetonaulana sukeltamiselle. Samalla miinalaiva voisi toimia turvallisena harjoitus ja tutustumisympäristönä aloitteleville hylkysukeltajille.  Ennen kaikkea se vaalisi arvokkaalla ja hiljaisella tavalla omaa historiaansa merivoimiemme perintönä ja edistäisi sekä sukellus- että sotahistoriaharrastusta verrattomalla tavalla.

Vaikka upottaminen todennäköisesti onkin paljon purkamista edullisempi vaihtoehto, luonnollisesti on selvää, että myös upottamisesta tulee kustannuksia. Upottaminen on suunniteltava huolella jotta, ympäristön kuormittuminen on mahdollisimman vähäistä. Sukellusharrastuksen edistäminen on yksi parhaista keinoista vaikuttaa asenteisiin haavoittuvan Itämeremme suojelemiseksi. Lisäksi, vedenalainen museo toisi sukellusturisteja tutustumaan miinalaivaan ja loisi tätä kautta myös mahdollisuuksia Suomen sukellusmatkailun toimijoille. Sopivia upotuspaikkoja löytyisi varmasti Helsingin tai Porkkalan edustalta.

 

Aki Hummasti

Syvyys Helsinki ry, hallituksen varapuheenjohtaja, hylkysukeltaja, vedenalainen valokuvaaja

 

Kimmo Parhiala

Yhteiskuntatieteiden maisteri

Syvyys Helsinki ry, hallituksen sihteeri, hylkysukeltaja

 

Seuraa ja Tykkää: